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1. Introduction and background  

On 7 March 2025, BEREC received a letter from the European Commission (EC) requesting 

BEREC’s opinion on the draft Commission Implementing Regulation (CIR) for the application 

of Regulation (EU) 2015/2120 of the European Parliament and the Council (hereinafter 

referred to as the “Intra-EU Communications Regulation”) concerning fair use, based on 

typical usage patterns, and anti-fraud measures for intra-EU communications services. 

In accordance with Article 5a (8) of the Intra-EU Communications Regulation, providers that 

voluntarily choose not to impose different retail prices to consumers for domestic 

communications and intra-EU communications will be exempt from adhering to the maximum 

retail price caps established for intra-EU communications, subject to a fair use policy. The fair 

use policy outlined in this draft Implementing Regulation serves exclusively this specific 

purpose. 

BEREC has been asked to provide its opinion no later than the end of April 2025. Following 

the consultation with BEREC, the Implementing Regulation will be finalised by the EC, with 

the assistance of the Communications Committee. 

The following chapters present BEREC’s opinion on the draft Implementing Regulation, taking 

into account the legal requirements set out in Article 5a (8) of the Intra-EU Communications 

Regulation. This paragraph states that, as of 1 January 2025, providers may on a voluntary 

basis comply with the obligation not to apply different retail prices laid down in paragraph 7. 

Those providers shall be exempt from the obligations laid down in paragraph 1, subject to a 

fair use policy, with a view to bringing the benefits of equal retail prices for domestic and intra-

EU communications to consumers earlier.  

In general, BEREC notes that the draft CIR establishes only fundamental principles without 

providing concrete definitions, which may lead to uncertainty, complexity and lack of 

transparency for all involved parties, including operators, consumers and national regulatory 

authorities (NRAs). It introduces a complex regulatory framework, which may discourage 

providers from opting out of the established retail price cap regime. 

2. Assessment of Fair Use policy (Article 1) 

The draft CIR stipulates that the fair use policy (FUP) shall enable providers of electronic 

communications services to the public to implement safeguards when a consumer’s usage of 

intra-EU communications is significantly higher than the typical usage volume of minutes or 

SMS. Article 1 (2) defines the typical usage volume as the number of intra-EU minutes or SMS 

consumed per month per subscriber in the Member State (MS), as reported in the latest Intra-

EU communications BEREC Benchmark report (BMK) available at the time of the assessment. 

Safeguards shall apply separately for intra-EU calls, distinguishing between fixed and mobile 

calls, and for intra-EU SMS. However, Article 1 (3) also stipulates that the indicators used by 

providers to determine whether a customer’s usage pattern exceeds the typical use should be 

based on “objective criteria”, linked to the typical usage patterns of that specific consumer 

concerned, and assessed over a period of time sufficiently long to enable a proper assessment 

of the typical nature of the usage pattern, and in any event not shorter than a month. 
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Furthermore, Recital 4 mentions that typical usage of intra-EU communications may vary, inter 

alia, depending on the type of consumer. 

This requirement appears to establish three distinct and potentially conflicting references to 

what constitutes “typical” usage. Paragraph 2 defines “typical usage” in relation to the average 

consumption within the Member State, paragraph 3 refers to the individual consumer’s specific 

usage pattern, while Recital 4 specifies typical usage in relation to the type of consumer 

amongst other factors. The draft CIR does not provide a clear relationship or hierarchy 

between these three notions, which could lead to interpretative ambiguities. In particular, this 

lack of clarity could be construed as allowing fair use thresholds to vary across individual 

consumers, which would create significant transparency issues for consumers and high 

complexity for providers in implementing compliance mechanisms. Furthermore, the absence 

of a clear framework for reconciling these definitions could present considerable challenges 

for NRAs, particularly in the event of disputes, potentially leading to inconsistent 

interpretations. 

With reference to the country-specific notion of “typical usage” as defined in Article 1 (2), 

BEREC understands that, in practice, according to the above described FUP provisions, 

providers are supposed to consult the BEREC intra-EU communications reports to determine 

the number of intra-EU minutes (separately for fixed and mobile communication) and SMS 

consumed per month per subscriber in their Member State (MS) (e.g. 20 minutes in country 

A). Based on this data, providers should then establish the FUP threshold at a level which is 

significantly higher than these reported figures. BEREC notes that, although the term 

“significantly higher” conveys an expectation regarding the FUP, its lack of precise definition 

introduces ambiguity for all parties involved, i.e. consumers, providers and regulatory 

authorities, which will be responsible for monitoring compliance with the legal requirements. 

In light of this, BEREC strongly suggests that the EC clarifies or rather defines the meaning of 

“significantly higher”. For instance, the EC could specify that “significantly higher” corresponds 

to a defined multiple (e.g. x times the average consumption per month per subscriber per 

country, as reported by BEREC in its BMK report). 

In addition, BEREC notes that, with regard to the concept of typical usage, the draft CIR 

establishes as a reference point the term “intra-EU minutes or SMS consumed per month per 

subscriber in the MS as reported in the latest Intra-EU communications BEREC BMK report”. 

BEREC would like to note some shortcomings associated with this approach: 

• BEREC currently collects data on regulated intra-EU minutes (separately for fixed and 

mobile communications) and SMS consumed per month per subscriber who has 

actively used regulated intra-EU communication in each MS. However, the term 

“regulated intra-EU communication service” refers only to a subset of intra-EU 

communications. Specifically, regulated intra-EU communication services encompass 

those that are charged wholly or partially based on actual consumption. Intra-EU 

minutes or SMS included in bundles – such as unlimited tariff plans or tariffs with a 

fixed volume allowance for intra-EU communications – do not qualify as regulated 

intra-EU communications and are therefore not considered in the aforementioned 

calculation. Nevertheless, it is important to emphasise that in some Member States, 

in-bundle consumption constitutes a significant majority of intra-EU traffic. 

Furthermore, it should be noted that regulated intra-EU communication pertains 



  BoR (25) 57 

4 
 

exclusively to consumption by consumers, excluding business users. For these 

reasons, relying solely on the simple average of regulated intra-EU units consumed 

per month per subscriber who has actively used regulated intra-EU communication 

could result in a significant underrepresentation of the actual “typical” usage pattern in 

a given Member State. In this regard, it is worth noting that the average number of 

regulated mobile intra-EU minutes per month per subscriber using regulated intra-EU 

communication services across all Member States was 4.3 minutes during the period 

from 1 October to 31 March 2024, while the corresponding average for SMS was 0.47. 

These notably low figures represent only a minor portion of overall intra-EU 

communications. Therefore, BEREC emphasises that the CIR should provide specific 

clarification regarding which BEREC data set should be used for the purpose of the 

definition of the FUP. At least during the first year of the CIR’s application, the data 

needed for the calculation will not be available. Therefore, BEREC suggests that the 

CIR should also include instructions for this transitional period. Additionally, BEREC 

questions the reference in the CIR to all subscribers and not only to consumers (i.e. 

the wording refers to the number of intra-EU minutes or SMS consumed per month per 

subscriber instead of number of intra-EU minutes or SMS consumed per month per 

consumer). Given that the rules apply only to consumers, BEREC considers that the 

correct indicator should be based on consumer usage alone.   

• Some operators fail to provide complete or reliable data, which results in some MS not 

being included in some graphs of the BEREC Intra-EU communications Benchmark 

report. In addition, some NRAs classify their national data as confidential. The CIR 

should include a provision on how operators should proceed in cases when no public 

data is available. Finally, for some countries, not all operators are requested to submit 

data to BEREC (e.g. operators with a market share of less than 0.5 %).  

Furthermore, BEREC wishes to highlight that Article 1 (3) includes some terminology that is 

not consistent with the terminology used throughout the rest of the text of Article 1 and is rather 

vague at some points. For example: 

• Article 1(3) refers to objective criteria: This term is an undefined legal term and its 

application will bring legal uncertainty to all relevant parties.  

• Article 1(3) refers to an assessment over a period of time sufficiently long and in any 

event not shorter than a month. BEREC considers that this again introduces further 

legal uncertainty, intransparency and complexity, as the term “sufficiently long” is not 

defined. In addition, the draft CIR should provide further details about the 

implementation of surcharges in such cases (i.e. surcharges to apply only for the 

remaining period of the billing cycle in which there is significantly higher consumption). 

Finally, BEREC emphasises that the CIR should explicitly state that, if an operator on voluntary 

basis decides to opt for the application of Article 5a (8), this decision should apply uniformly 

across all its regulated intra-EU tariffs. Such a provision should ensure that an operator does 

not take advantage by opting to apply uniform pricing for domestic and intra-EU 

communications only for those consumers who may be subscribed to tariff plans with retail 

prices for domestic communications which are higher than the maximum retail price caps set 

for intra-EU communications.   
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3. Assessment of Fraudulent Use (Article 2)  

The draft CIR states that “providers of electronic communications to the public may apply anti-

fraud measures to detect fraudulent usage related to the voluntary decision to apply equal 

retail prices for domestic and intra-EU communications. Where the provider detects fraudulent 

activity, it shall notify the NRA of the conduct in question, as well as of the measures proposed 

to tackle the suspected fraud as soon as possible and, in any event, before any measure is 

enforced.” 

BEREC understands that NRAs should be notified by operators in case of fraudulent activity, 

however the role foreseen for the NRAs in this process remains unclear. Specifically, it is 

uncertain whether this notification is intended merely for information purposes, or whether a 

formal approval by the relevant NRA is required. BEREC would appreciate the inclusion of a 

provision in Article 2, stating that this notification is for information only, in accordance with the 

content of the Recitals of the CIR. In this regard, BEREC would like to note, that there might 

be similar situtations in wich such notifications are not only shared with the NRA for 

information, but the NRAs also have to approve them. Therefore, clarifying in Article 2 that the 

process foreseen is for NRA’s information only will provide legal certainty to all relevant 

players.  

Furthermore, BEREC notes that providers may need to take prompt action to combat 

fraudulent activity. Such action would be delayed if providers have to notify the NRA before 

any measure is enforced, to the detriment of both the providers and their end-users, and to 

the benefit of fraudsters. One also has to consider that measures typically adopted to combat 

fraudulent activity, such as call blocking, often impact providers’ revenues and so such 

measures are typically introduced only when necessary. In this respect, BEREC recommends 

that Article 2 is updated to reflect that NRAs are to be notified of an enforcement measure 

within a short timeframe (e.g. three (3) working days) after its implementation, rather than 

necessarily before any measure is enforced. 

Moreover, BEREC considers that if all fraudulent activities have to be notified, this might lead 

to high administrative burdens – both on the operator as well as on the NRAs. BEREC 

therefore recommends to clarify in Article 2, that such an obligation should only be imposed 

for cases where the providers also applied or intend to apply anti-fraud measures as a 

consequence of such activity. 

In addition, BEREC requests the EC to include, at least in the recitals, some examples of 

measures that operators might apply, as well as clarification of measures not allowed to be 

taken. 

4. Assessment of Transparency Provisions (Article 3) 

The draft CIR includes provisions with regard to consumer protection in Article 3. Specifically, 

the CIR foresees that when a provider of electronic communications to the public applies a 

FUP, it shall include in the contracts with consumers the terms and conditions associated with 

that policy. In addition, where a provider has evidence that a consumer’s consumption of intra-

EU communications is likely to exceed the typical usage, it should immediately alert the 
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consumer of the risk of triggering surcharges. Furthermore, the CIR states that consumers 

shall have the right to appeal the decisions taken by the provider of electronic communications 

to the public, including thorough conciliation and competent out-of-court dispute resolution 

bodies as referred to in Article 25 of Directive (EU) 2018/1972. 

BEREC would appreciate, if the EC was more specific in the CIR with regard to the alert in 

Article 3 (1) by mentioning – similar as it is the case in the Roaming Regulation – when exactly 

consumers should be notified, e.g. when reaching 80 % and 100 % of the included volumes. 

Notifications/ alerts  must always be provided in advance, with a  sufficient time span so that 

the consumer can avoid being charged with additional costs and can consume up to the limit 

of the application of the domestic price.  

5. Surcharge 

The draft CIR states in Article 1 (4) that when the usage goes beyond the typical usage pattern, 

providers may charge additional prices for the intra-EU communications units concerned.  

BEREC understands that when the FUP is exceeded, the operators are allowed to charge 

something in addition to the domestic price for the intra-EU communication service and that 

this surcharge could be more than the regulated price cap (otherwise an exemption would not 

make sense), but BEREC would appreciate to avoid bill shocks for consumers. Therefore, 

BEREC proposes that the CIR includes a clear indication about the level of appropriate 

surcharges for such cases (e.g. maximum is 1.5  or 2 times the cap defined in Article 5a (1) of 

Regulation (EU) 2015/2120). 

BEREC also notes that the draft CIR is making use of the term ‘surcharges’ in two different 

contexts. In order to avoid misinterpretations, BEREC considers that this term should be used 

solely in the CIR when referring to the additional prices applicable for intra-EU communications 

when usage goes beyond typical usage. Thus, its use in Recital 6 and Article 3(1) of the draft 

CIR is considered appropriate and should be retained. However, it is recommended to replace 

the phrase ‘voluntary decision not to apply surcharges to intra-EU communications’ in Recitals 

3 and 9 by ‘voluntary decision not to apply different retail prices to consumers for domestic 

communications and intra-EU communications’. This approach is in accordance with Article 

5a (8) of Regulation (EU) 2015/2120, and also considers that providers may offer some tariff 

plans where the retail prices for domestic communications would be higher than the maximum 

retail price caps set for intra-EU communications. Similarly, it is proposed to replace the 

phrase ‘intra-EU communications without surcharges’ in Recital 5 by ‘intra-EU 

communications charged at the same retail prices as domestic communications’. 

6. Monitoring and enforcement 

BEREC suggests to the EC to include provisions for NRAs with regard to monitoring and 

enforcing these rules in the CIR. 
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