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Question 2. /tem 1.2 intends to capture only changes occurred in terms of networks and services to
be provided and relevant commencement dates; other changes concerning a previous notification
would fall under item 1.3. Do you think this is sufficiently clear?

In the current formulation item 1.4 could simply be seen as a subcase of item 1.2, because a
termination of business is also a change. We assume that item 1.4 shall represent the case
where the undertaking stops its existence, so that all its networks and services are no longer
provided by it. In such a sense the additional item 1.4 would make sense, but this case
should also be clearly stated.

Question 5. Table 3 bears the notifying undertaking’s contact person details. Please elaborate your
views on the nature and level of detail of information in Table 3.
According to Table 3, row 3.1, the definition of the named contact person is overly narrow,
considering that some companies may wish their named contact person to be someone with
the legal right to submit notifications or documents on behalf of the company. We also
doubt whether it is reasonable to require from companies to provide information on the role
of any alternative contact person (cf Table 3, row 3.6), which is too far reaching.

Question 6. Does the taxonomy proposed in columns 1 and 2 of Table 4 is sufficiently general,
covering at the same time all market situations? Would you suggest a different macro-categorization
of electronic communications networks and services, with a view to facilitating market entry, at the
same time allowing undertakings to provide enough information on the activity to be launched?
Have you got any other suggestions concerning Table 47?

For the convenience of the undertakings there should be some introductory text in the form that
reiterates those services exclusively exempted from a notification duty in the EECC, i. e.

1. Services which are not "normally provided for remuneration", i. e. services that are not
part of an economic activity (see definition of ECS in EECC art. 2). As case law supports
and also recital 16 in the EECC confirms, this exemption does not apply to situations
where revenues are generated indirectly (e.g. remuneration through provisioning
personal data and other data). There is also no exemption for situations where these
services are supplied at no additional cost for users but in the context of another
economic activity (with the exemption under number 3 below).



2. Number-independent interpersonal communication services (see EECC art. 12(2)), which
does not exempt these services from NRAs’ right to request relevant data/ information,
based on Art. 20 and from many further obligations of the EECC

3. The provision of local access via RLAN (especially wifi) to electronic communications
networks within or around a private property or a limited public area which is only
ancillary to another economic activity or public service which is not dependent on the
conveyance of signals on those networks. Public authorities or public service providers,
who use RLANSs in their premises for their personnel, visitors or clients, for example to
facilitate access to e-Government services or for information on public transport or road
traffic management, could also provide access to such access points for general use by
citizens as an ancillary service to services they offer to the public on such premises, to
the extent allowed by competition and public procurement rules. (see EECC art. 56 and
recital 137)

4. The supply of only associated services or associated facilities in the sense of EECC Art. 2.

Due to the principle of technological neutrality and in light of the least onerous authorisation
system, it is inadequate to ask for the applied combinations of networks and services, i. e. when
there is an entry in column 1 then column 2 should be empty and vice versa. So Table 4 should
be splitted into two tables, one for networks (where current columns 2, 4 and 9 are deleted) and
one for services (where current columns 1, 3 and 8 are deleted).

In the same sense it is also inadequate to differentiate services according to the type of
underlying network within the services column. E. g. the current entries “fixed IAS” and “mobile
IAS” should be replaced by simply “IAS”, as there could also be wifi or hybrid offers or satellite.
To list all possible combination of services and underlying networks would make notifications
complicated and changing quickly over time. The services list should instead just contain the
categories mentioned in the new ECS definition of the EECC, i. e. internet access service (IAS),
number-based interpersonal communications services (NB-ICS) and other connectivity services
(broadcasting, connectivity for m2m, other data transmissions) and restate their definitions
derived from art. 2 of the EECC and the corresponding recitals in footnotes.

The list of network types provide in column 1 of Table 4 has a view only on the technology for
the “last mile” to the customer. This should be explained and to avoid a gap another category
should be added, which reflects networks that just serve to connect other networks no matter
which technology is used.

Furthermore definitions are needed for columns 7 (publicly available), 8 (wholesale-only service)
and 9 (resale service only) to enable undertakings to correctly assess these classifications:

a) The term "publicly available" is not further specified in the EECC, but is elaborated by
BEREC in its guideline for netneutrality regulation as follows and should be taken up by
BEREC in the scope of Art. 12:

10. Electronic communication services or networks that are offered not only to a
predetermined group of end-users but in principle to any customer who wants to
subscribe to the service or network should be considered to be publicly available.



b)

Electronic communication services or networks that are offered only to a
predetermined group of end-users could be considered to be not publicly
available.

11. Virtual private network (VPN) services are typically offered by PECPs to
anyone that wishes to enter a contract about the provision of such a service.
These would therefore typically be considered to be publicly available, although
the operation of a specific VPN would be a private network. The term ‘private’
describes the use of such a service which is usually limited to endpoints of the
business entering the contract and is secured for internal communications. VPNs
are further discussed in paragraph 115.

12. The following examples could be considered as services or networks not being
made publicly available, subject to a case-by-case assessment by NRAs taking
into account national practices:

e access to the internet provided by cafés and restaurants;

e internal corporate networks. [DT comment: communication solutions which are
provided only within the customer premises based on the customers own wiring
do not qualify as “publicly available” as they neither use a public network nor
leave the private property borders. Examples would be a local PBx or a managed
LAN solution. Services connecting those private solutions to the public network
could qualify as ECS though, but need to be distinguished and treated separately.
This is also reflected in Art. 109(1) sentence 2 EECC “electronic communications
networks which are not publicly available but which enable calls to public
networks” which clarifies that connection of an internal corporate networks to
the public network does not automatically classify the corporate network as
“publicly available”].

Examples of criteria which could be used to make assessments include the
contractual relationship under which the service is provided, the range of users
and whether the range is predetermined.

In any case only the “public” residing in the member state is relevant here — an offer to
anyone established outside the considered member state is out of scope and a matter of
consideration for that other member state.

The term “wholesale-only service” seems to refer to EECC art. 80 where it is described
as “an undertaking which is absent from any retail markets for electronic
communications services”, while the retail market is formed by end-users, which are
defined as users not providing public electronic communications networks or publicly
available electronic communications services (EECC art. 2).

As “resale service only” we understand that the provider is selling ECS which are entirely
produced on the ECN of (an)other undertaking(s).



Concerning column 5 “Member States where the network is available and/or the service is
provided” it is essential that with respect to services it is made clear that only the member states
of customer residence have to be included. Constellations where a deal is made between
providers and customers each residing outside the considered member state and this deal
includes ECS used in this member state, this member state is not to be listed and no parallel
notification in this member state is necessary. A typical example are offers to multinational
customers to connect their business locations distributed across several member states. In some
countries where the provider has no sufficient own presence he will have to buy wholesale
inputs from local players. So if that provider only contracts a customer with business location
outside the considered country the provider is himself more a customer in this country than in
the role of a service provider, though his offer includes the service usage in this country. In the
mobile roaming context this is an established practice. No mobile service provider has to notify
business in countries where he is not marketing services but where its customers may make use
of the offer by roaming on foreign mobile networks. But also in the above described case of
providing fixed international services to customers with local residence it would be a
disproportionate burden to have to notify in all countries indirectly touched by the offer. This
also results in no disadvantage for the customer as customer protection is given for the whole
offer by the law of the country where the provider is notified. If to the contrary the provider
would have to notify in all markets which are indirectly touched by the service availability then
this would not only mean a disproportionate administrative burden for the provider but could
also mean a monetary disadvantage if recurring fees have to be paid by providers in more than
one of these markets. This could mean a multiplication of fees supported by difficulties to split
the revenues verifiably between the countries. We would welcome if BEREC improves legal
certainty by confirming this view and does not leave this to courts.

Question 7. The EECC requires BEREC to maintain a database of the notifications transmitted by
undertakings to national competent authorities; since notifications, at least for national operators,
will have to be submitted in national language, have you got any suggestions on how an EU
database could be set up and automatic translations of national notifications into English ensured?

The NRA should translate national notifications into English, ensuring proper and consistent
language. This could also serve as a sanity check of the inputs. Providers should be invited
though to add their own translation in a second document. This is only relevant for columns 3 to
6 in table 4. The other inputs are either only dates, contact data or could be handled with drop
down menus. BEREC could provide insight into table 4 with giving the user a choice to select a
language of any of the 28 member states concerning the entries of the drop down menus.

Question 8. What would you suggest in order to ensure that the EU database be as useful as
possible? Should it be public? What key features should it have?

The contents of Tables 2 and 4 should be available to the public at least in English. This may
serve as a sanity check for customers to indicate that the notified undertakings are identifiably
committed to comply with the authorization regime. This would also serve fair competition
between the providers as it supports the control within the industry that no relevant provider
works in the dark and without caring about provider obligations.



Irrespectively of national templates, the EU database should only contain key information,
particularly including company names, addresses, countries of incorporation and (national)
registration numbers. The data base should not reveal personal data such as the contact details
of the nominated contact person.



